29. avgust 2018

Mladi prevajalci in njihov preboj na slovenski knjižni trg - Članek DELO

S tiskovno konferenco v Knjigarni Konzorcij smo 28. 8. 2018 uspešno zaključili 5-mesečni projekt "Mladi prevajalci in njihov preboj na slovenski knjižni trg", ki je potekal v okviru uspešne prijave na javni razpis "Po kreativni poti do znanji", ki ga financirajo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.

S tiskovno konferenco v Knjigarni Konzorcij smo 28. 8. 2018 uspešno zaključili 5-mesečni projekt "Mladi prevajalci in njihov preboj na slovenski knjižni trg", ki je potekal v okviru uspešne prijave na javni razpis "Po kreativni poti do znanji", ki ga financirajo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad. Pri projektu so sodelovali: mentorji (dr. Tanja Žigon, dr. Amalija Maček, dr. Marija Zlatnar Moe, dr. Adriana Mezeg) in študenti (Veronika Mahne, Katja Mavrič Bordon, Nina Brezar in Matija Godeša) Oddelka za prevajalstvo FF UL ter Pedagoške fakultete UL (dr. Milena Mileva Blažić, Anamarija Bukovec, Nuša Jurjevič, Ema Oražem), Mladinska knjiga (urednica Irena Matko Lukan) in Društvo slovenskih književnih prevajalcev (dr. Đurđa Strsoglavec).
Mladim prevajalcem smo omogočili, da so navezali dragocene stike z uveljavljeno založbo in stanovskim društvom ter dobili vpogled v vse stopnje prevodnega postopka. Nastali so tudi štirje kakovostni prevodi slikanic iz angleščine, francoščine, nemščine in španščine. S projektom smo želeli vzpostaviti, okrepiti in zagotoviti trajnost sodelovanja med fakultetami, založbo in DSKP, pripraviti mlade prevajalce na samostojno poklicno pot, po drugi strani pa z delavnicami po šolah in vrtcih vzbuditi zanimanje za branje pri najmlajših. 
O projektu so 28. 8. 2018 poročali tudi v rubriki Knjižni kalejdoskop časnika Delo. Čestitke vsem sodelujočim in uspešno poklicno pot našim mladim prevajalcem, ki so se resnično izkazali in dokazali, da je za njimi res uspešen študij na Oddelku za prevajalstvo.