Razstava Nika Sladiča Valobran

Vabljeni na otvoritev razstave fotografij na platnu Nika Sladiča z naslovom Valobran, ki bo v petek, 2. februarja 2024, ob 14. uri v petem nadstropju Filozofske fakultete. Razstava bo na ogled do 1. marca 2024.

Niko Sladič je rojen 20. 1. 1959 v Kranju. Po poklicu je diplomirani organizator upravnega dela. Osnovno fotografsko znanje je pridobil v temnici Centra za estetsko vzgojo in Gorenjskega muzeja v Kranju. Od leta 2001 je član Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Kot avtor in žirant je sodeloval na številnih domačih in tujih fotografskih natečajih. Mednarodna zveza za fotografsko umetnost FIAP (Federacion Internationale de l'Art Photographique), ki deluje pod okriljem UNESCA, ga je leta 2008 nagradila za trud in delo na področju fotografske umetnosti ter za izjemne zasluge z nazivom AFIAP (Artiste FIAP), leta 2010 pa še s častnim nazivom EFIAP (Excellence FIAP). Leta 2010 mu je Fotografska zveza Slovenije podelila naziv mojster fotografije.

Fotograf Niko Sladič v tokratnem ciklu fotografij obravnava svojevrstno temo, ki povezuje fotografijo s slikarstvom. Na jutranjem sprehodu je opazil ob morski obali podolgovate betonske kvadre, ki so bili svojčas del valobrana, ki varuje obalo pred valovanjem morja in abrazijo. Kvadri so bili dvignjeni iz vode in zloženi v marini. Ker so bili desetletja dolgo v morju, so se na njih naselile školjke, raki in različni mikroorganizmi, ki so na njihovih površinah ustvarili zanimive reliefne strukture, teksture in vzorce. V marini ljudje obnavljajo in na novo pleskajo barke, pleskarji včasih ustreznost barvnega nanosa preizkusijo s potegljajem čopiča po teh ravnih površinah. Na njih se je v daljšem časovnem obdobju pojavila zelo zanimiva simbioza dejavnosti med naravo in človekom ter ustvarila nove, vizualno zelo zanimive podobe, ki jih je budno oko avtorja takoj sprejelo za svoje. Videnje in spoznanje Nika Sladiča o lepoti tovrstnih simbioz med civilizacijo, naravo in človekom je ob ustreznem fotografskem kadriranju kompozicijskih izrezov ter s pomočjo njegove umetniške invencije ustvarilo te podobe, v katerih se je fotografija kot medij identificirala z likovno umetnostjo. Tako imamo pred seboj cikel fotografij - slik, ki predstavlja svojevrsten umetniški projekt.

Plakat

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon