Pogovor s pesnico in pisateljico Giocondo Belli ter otvoritev razstave Intija Ocóna Jaz sem s tabo, moja Nikaragva!

Oddelek za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v sodelovanju s festivalom Dedica in založbo Thesis (Pordenone, Italija) vabi na otvoritev fotografske razstave Intija Ocóna Jaz sem s tabo, moja Nikaragva! / ¡Yo estoy con vos, mi Nicaragua!, ki bo v torek, 27. februarja 2024, ob 11. uri v avli Filozofske fakultete. Razstava bo na ogled do 15. marca.

Otvoritvi bo ob 11.30 v predavalnici 13 sledil pogovor s pesnico in pisateljico Giocondo Belli, ki ga bo moderirala lekt. Urša Geršak. Pogovor bo potekal v španščini.

 

Gioconda Belli je nikaragovska pesnica in pisateljica, katere življenje in opus sta močno zaznamovana z družbeno-političnim angažmajem in aktivizmom; od izgona iz Nikaragve, zaplembe premoženja in odvzema državljanstva leta 2023 živi v Madridu. Prejela je številne pomembne mednarodne nagrade, nazadnje prestižno nagrado “Reina Sofía de Poesía Iberoamericana” (2023) za poezijo v španskem jeziku. Je predsednica Mednarodnega PEN-a Nikaragve, članica nikaragovske Kraljeve akademije za jezik in dopisna članica Španske kraljeve akademije.

Inti Ocón je nikaragovski fotograf, ki se posveča zlasti dokumentarni fotografiji, fotoreportažam in portretni fotografiji. Njegova dela so bila objavljena v uglednih časopisih in revijah, kot so The New York Times, The Washington Post, Le Monde, Libération, El País, La Croix, Internazionale.

Razstava ¡Yo estoy con vos, mi Nicaragua! [Jaz sem s tabo, moja Nikaragva!] je bila izvorno zasnovana kot preplet fotografij Intija Ocóna s pesmimi Gioconde Belli ter je po eni strani slavospev dveh priznanih umetnikov rodni Nikaragvi, po drugi strani pa obsodba zavoljo razblinjenih sanj o dejanskih spremembah, ki bi temeljile na demokraciji, spoštovanju človekovih pravic in socialni pravičnosti. Kot realističen, neolepšan prikaz življenja v tej latinskoameriški državi s pretanjenim socialnim čutom spaja bogato kulturno izročilo in veličastno naravo s prizori iz vsakdana, ki ga zaznamujeta represija in nasilje.

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan