Obvestila

Elsevier je omogočil 60 dnevni dostop do Freedom collection books in Cell Press Journals, ki sta del zbirke Science Direct. Seznam knjig si lahko ogledate tukaj. Knjige bodo preko oddaljenega dostopa na voljo 60 dni (od 6. 4. 2020 dalje) za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK, ter vse člane NUK.

1. Pridobili smo testni dostop do štirih zbirk založnika Bloomsbury:


Bloomsbury Collections je zbirka več kot 6000 knjih s področja humanistike in družboslovja.
Bloomsbury Cultural History je zbirka različnih vsebin (slike, knjige), ki so namenjene študiju in raziskovanju kulturne zgodovine.
Bloomsbury Education and Childhood Studies je elektronski vir založnika Bloomsbury, ki ponuja sistematičen in izčrpen pregled otroštva in izobraževanja po celem svetu.
Screen Studies je elektronski vir namenjen študiju in raziskovanju filma.


Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.


2. Elsevier je omogočil 60 dnevni dostop do Freedom collection books in Cell Press Journals, ki sta del zbirke Science Direct. Seznam knjig si lahko ogledate tukaj. Knjige bodo preko oddaljenega dostopa na voljo 60 dni (od 6. 4. 2020 dalje) za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK, ter vse člane NUK.


3. Pridobili smo tudi testni dostop do eBook Subscription Harvard Business Publishing Collection. Zbirka vsebuje več kot 600 knjig s področja managementa in poslovnih ved.
Oddaljen dostop je omogočen za vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

4. Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je pridobila tudi testni dostop do elektronskega vira The MIT Press Direct. Zbirka vsebuje več kot 2.500 knjig iz različnih področij: umetnost, arhitektura, biomedicina, ekonomija, humanistika, informacijska znanost, lingvistika, nevroznanost, družboslovje in filozofija. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

5. CTK je za vse člane konzorcija JSTOR pridobila tudi razširjen dostop do vsebin. Uporabniki lahko sedaj dostopajo do vseh arhivskih in tekočih zbirk revij ter do približno 35.000 knjig nekaterih založb.
Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Povezava do razširjenega nabora vsebin: https://www.jstor.org/action/showJournals?browseType=title

Prav tako v konzorciju COSEC in v CTK potekajo pogovori z nekaterimi založniki (De Gruyter, IEEE itd.) za pridobitev dodatnih testnih dostopov. O novih testnih dostopih vas bomo sproti obveščali.

Celoten seznam testnih dostopov in drugih elektronskih virov, ki so brezplačno dostopni v času pandemije, najdete na:
- spletni strani COSEC (https://cosec.nuk.uni-lj.si/e-viri-v-casu-pandemije)
- portalu Koronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) Centralne tehniške knjižnice
(http://koronavirus.ctk.uni-lj.si/brezplacni-viri/)
- Google Dokumentih
(https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LUYMbIrvVBm5kU_IcTNGPUufoVwtKiy9lbiVqyi-now/edit)
Seznami so identični in se sproti dopolnjujejo, zato vas vljudno vabimo, da jih redno pregledujete.

Podoben seznam, imenovan Vodič po informacijskih virih o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19, vodi tudi Centralna medicinska knjižnica Univerze v Ljubljani: https://libguides.mf.uni-lj.si/koronavirus.

Sporočamo vam tudi, da so nekateri e-viri dobavitelja EBSCO, ki jih pridobiva konzorcij COSEC, sedaj dostopni preko oddaljenega dostopa za vse člane knjižnic NUK, CTK in UL (torej ne zgolj za zaposlene in študente UL):
EBSCO Academic Search Complete
EBSCO Business Source Premier
EBSCO Communication & Mass Media Complete (CMMC)
EBSCO ERIC (Education Resources Information Center)
EBSCO eBook Subscription Academic Collection
EBSCO Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
EBSCO MasterFILE Premier
EBSCO MEDLINE
EBSCO SocIndex with FullText
Library Literature & Information Science Full Text
MLA International Bibliography
RILM Abstracts of Music Literature (1967 to present)
RILM Music Encyclopedias

Cambridge University Press je odprl oddaljeni dostop do 2000 elektronskih knjig in učbenikov, dostopnih na spletni strani Cambridge Core. Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020.
V levem meniju spodaj pod Collections izbirate elektronske knjige tudi po posameznih zbirkah ali pa jih pregledujete ločeno, Cambridge Textbooks, Cambridge Companions, Cambridge Histories, Cambridge Elements.

Ostanite zdravi!
Vaše knjižničarke

Spoštovane študentke, spoštovani študenti 1. letnika BA,

v kratkem bom v e-učilnico dodala novo temo. Lepo prosim, če si priponko natančno pogledate in si označite, če česa ne boste razumeli. Prav tako lepo prosim, da se mi prek e-pošte čimprej oglasijo študentke, s katerimi sem dogovorjena za individualno srečanje. Skušaei ga bomo izvesti prek skypa. Vsem skupaj lep pozdrav z željo, da ostanete zdravi!

Ada Gruntar

Od 12. marca 2020 od 18. ure naprej je v Sloveniji razglašena epidemija COVID-19. Vlada RS je zato istega dne izdala sklep št. 18100-7/2020/2 o začasnem prenehanju izvajanja študijske dejavnosti v vseh za to namenjenih prostorih, ki velja od 16. do vključno 29. marca 2020. V tem času študijski proces poteka na daljavo, komunikacija s tajništvom pa izključno po elektronski pošti (mojca.golob@ff.uni-lj.si).


Op

Zaradi odpovedi študijskega procesa ta teden govorilnih ur ne bo.


Vsa morebitna vprašanja mi, prosim, pošljite po e-pošti.Strokovna skupina UL, ki spremlja dogajanje v zvezi s koronavirusom, je posredovala nove ukrepe za preprečevanje širitve okužb.

V skladu z navodili so od danes, 9. 3. 2020, od 12. ure naprej odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na Filozofski fakulteti. Odpoved zaenkrat velja do petka, 13. 3. 2020, ko vam bomo najpozneje do 12. ure posredovali nadaljnja navodila.

Prav tako so v tem tednu odpovedane vse govorilne ure in uradne ure strokovnih služb in knjižnic oziroma le-te potekajo po elektronski pošti ali telefonu, osebno pa po predhodnem dogovoru.

Zaenkrat vsi našteti ukrepi veljajo do vključno petka, 13. 3. 2020.


Koordinacijska skupina UL FF

Študente francoščine lepo vabimo k projektu prevajanja knjige kratkih zgodb "Une vie à coucher dehors" sodobnega francoskega pisatelja Sylvaina Tessona. Projekt-delavnico bomo izvedli v sodelovanju z JSKD, potekal bo od marca do septembra (prevajanje) in se zaključil s srečanjem v Piranu (1. - 4. oktober, Tartinijeva hiša). Izid knjige je predviden novembra letos. Delavnico bova vodili dr. Mateja Seliškar Kenda in dr. Nadja Dobnik. Prvo srečanje bo predvidoma 17. marca, prijave in informacije: nadja.dobnik@ef.uni-lj.si.

Pripravništvo za kandidate z oviranostmi na področjih prava, specifičnih strategij, komunikacij, informacijskih tehnologij, prevajalstva, človeških virov (m/ž)


Rok za prijavo: 16. 3. 2020


Več informacij na: https://kc.uni-lj.si/delovna-mesta/pripravni-tvo-za-kandidate-z-oviranostmi-na-podro-jih-prava.html

V četrtek delamo normalno, ker napovedane delavnice odpadejo. Prosim, pridite pripravljeni.

PJ

Dragi študentje,


namesto v petek, 28. 2., bodo govorilne ure v ponedeljek od 12.00 do 13.00.


Hvala za razumevanje,
Damjan

Dne 27.2.2020 bodo odpadle vse vaje in predavanja pri doc. dr. Amaliji Maček zaradi obiska univerze v Gradcu.

Zaradi odpovedi potovanja bo pouk v marcu potekal redno po urniku.

Jutri, 27. 2., torej ne bo nadomestne ure pri predmetu Prev. I-S D/1.

Lep pozdrav!


Rezultati današnjega izpita so v VIS-u, ogled izdelkov je možen med govorilnimi urami.

Rada bi vas spomnila, da bo danes ob 18.00 na Italijanskem inštitutu za kulturo projekcija italijanskega filma "Ci vuole un fisico". Vsi študenti italijanščine ste toplo vabljeni!

V torek, 25. 2., GU zaradi odsotnosti odpade.

PJ

Novi razpored govorilnih ur v letnem semestru 2019/2020 je objavljen na moji oddelčni spletni strani.

Sporočam, da v petek, 21.2., odpadejo obveznosti pri meni. Hvala za razumevanje.

V marcu in aprilu 2020 bo v knjižnicah OHK FF potekala inventura.

Gradiva si ne bo mogoče izposojati in rezervirati, tudi po telefonu in e-pošti ne bomo dosegljivi. Gradivo, vrnjeno v knjižni nabiralnik, bo razdolženo po zaključeni inventuri v posamezni knjižnici. V času inventure zamudnin ne bomo zaračunavali. Knjižnica za anglistiko, germanistiko in prevajalstvo bo zaradi inventure zaprta od 26. marca do 10. aprila 2020. Za ostale oddelčne knjižnice dobite informacije na domači spletni strani OHK FF.

Priporočamo, da si pravočasno priskrbite gradivo, ki ga potrebujete.

Hvala za razumevanje.

Spoštovani študentje,

v e-učilnici je na voljo gradivo za jutrišnjo uro. Prosim, da ga stiskate in prinesete k uri.

Lep pozdrav

Nina Grahek K.

V času od 2. 3. 2020 do 13. 3. 2020 zaradi študijskega dopusta odpadejo vse moje obveznosti.

Ob rednih urah bomo pouk nadomeščali po naslednjem urniku:

ponedeljek, 24. 2.:
13:50–14:35 ISV D/2; soba 12;
14:40–15.25 ISV D/1; soba 011.

četrtek, 27. 2.:
14:40–16:15 Prevajanje IT-SL D/1; soba 011.

ponedeljek, 16. 3.:
13:50–14:35 ISV D/2; soba 12;
14:40–15.25 ISV D/1; soba 011.

četrtek, 19. 3.:
14:40–16:15 Prevajanje IT-SL D/1; soba 011.

Hvala za razumevanje.

Oxford English Dictionary (OED) je zelo obsežen in pomemben slovar angleškega jezika. Obsega 600.000 besed in vključuje etimologijo besed, primere uporabe, izgovorjavo itn. V elektronsko verzijo je vključen tudi zgodovinski tezaver (Historical Thesaurus of the OED), tako izvemo tudi o zgodovini in razvoju gesel od začetkov do danes. Dopolnjuje se na tri mesece. Kot pomoč so v kratkih videih predstavljene funkcionalnosti slovarja (https://public.oed.com/how-to-use-the-oed/video-guides/).

Dostop s fakultete in oddaljeni dostop: Oxford English Dictionary (OED).

Dostop za zaposlene in študente na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani do 28. 2. 2021.

V sredo in četrtek, 19. in 20. 2., odpadejo vsa moja predavanja in govorilne ure. Hvala za razumevanje.

Spoštovani študentje,

jutri začnemo s prevajalskimi vajami. Skupina (A+B) naj pride ob 8h v predavalnico 31. Nadomestili bomo ponedeljkovo uro. Skupina C ima uro po urniku. V e-učilnici je pripravljeno gradivo za prvi teden. Lahko si ga stiskate ali prinesete s seboj v digitalni obliki (ne na telefonu!).

Lep pozdrav

Nina Grahek K.


V sredo, 19. 2. 2020, je tajništvo oddelka zaprto.

Ustni del izpita pri NS I bo v četrtek, 27. 2., v sejni sobi oddelka. K izpitu lahko pristopijo:

- 11.20: 18180627,

- 11.40: 18190505,

- 12.00: 18180617,

- 12.20: 18190508,

- 12.40: 18190122.


V poletnem semestru bom imela govorilne ure ob:

- sredah: 9.30-10.25 in

- četrtkih: 11.20-12.50.

Ustni del izpita pri AJP 1 bo potekal v sredo, 19. 2., v kabinetu 22, in sicer po naslednjem razporedu:

9.00 – Keržič
9.15 – Fikfak Peršak
9.30 – Jesenko

Ostali izpiti so bili žal ocenjeni negativno. Ogledate si jih lahko v času govorilnih ur.

Odpovedujem vse svoje obveznosti od 17. do 21. 2. 2020. Vidimo se 24. 2. po urniku.


Lep pozdrav,


Tamara Mikolič Južnič

V tednu od 17. do 21. februarja 2020 pri meni odpadejo vsa predavanja in govorilne ure. S predavanji začnemo po 24. februarju. Hvala za razumevanje in uspešen štart v novi semester!

Izr. prof. dr. Udovič sporoča, da se predavanja začnejo 27.2.

S predavanji in seminarji v letnem semestru začnemo v ponedeljek, 24.2. Odsotna bom med 17. in 21.2. Hvala za razmevanje

Der mündliche Teil der Prüfung findet, wie bereits angekündigt, morgen, den 14.02. in meinem Büro statt.


12.45 - 18160597, 13.15 - 18150701, 13.45 - 18160810, 14.15 - 18170999, 16.15 - 18180635


Auch die Kandidatin mit der Matrikelnummer 18161121 hat den schriftlichen Teil bestanden, die Klausuren von 18170996 und 18161124 wurden dagegen negativ bewertet! Alle Prüfungen können während meiner Sprechstunden eingesehen werden!

V torek, 18.2., odpadejo vse obveznosti pri meni.

Z vsemi predavanji in vajami v letnem semestru bom začela s 24. februarjem.

Ustni izpit NDK III, petek, 14. 2. 2020

ob 9.30: 18161008, 18170996, 18170623
ob 11.00: 18161124, 18170624, 18160820

Comme tous les ans, nous vous proposons de participer à la traditionnelle dictée francophone et de gagner peut-être un des prix....
Cette année, elle aura lieu le lundi 23 mars de 15h30 à 16h45 dans les locaux de l'Ecole française de Ljubljana. Les inscriptions sont ouvertes dès maintenant et jusqu'au 17/03/2020.Vous trouverez plus d'information concernant les modalités d'inscription sur le site de l'Institut français.

Rezultati izpita IS1 so v VIS-u. Teste si lahko ogledate naslednji teden v času govorilnih ur.

Rezultati današnjega izpita so v VIS-u. Ogled testov je možen med govorilnimi urami ali po dogovoru po e-pošti.

Rezultati današnjega izpita so v VIS-u. Ogled testov je možen med govorilnimi urami ali po dogovoru po e-pošti.

Ta teden bom imela govorilne ure samo v ponedeljek, 10. 2., od 10.00 do 11.00.

Dragi študentje,


v tem tednu vam bom na voljo v ponedeljek in sredo od 10.30 do 11.30.


Z lepimi pozdravi,
Damjan

Rezultati zadnjega izpitnega roka so v VIS-u. Izpite si lahko ogledate v času govorilnih ur (gl. učiteljsko podstran).

Naslednji teden bom imela govorilne ure v torek, 11. 2., od 9.00 do 11.00.

Rezultati današnjega izpita so v VIS-u, izdelke si lahko ogledate med govorilnimi urami.

Govorilne ure bom imela v četrtek, 6.2., od 9.15-10.00.

Izpit bo v četrtek v kabinetu 22a. Začnemo ob 10.00.

Batič, Bregar, Kramberger, Rožaj, Šintler Povše, Zajc

Razpored Teorija prevajanja in Teorija tolmačenja
Čet., 6. 2. 2020


8.15 (soba 30A)
18193342
18193413
18173178
70083646
70083009
18183449

9.00 (kabinet 24a)
18183401
18183039
18183054
18183434
18183169
18183382

10:00 (kabinet 24a)
18183514
18183175
18183520
18183107
18183438
18183519
18193079

Opisno prevodoslovje
11:00
18183519

Angleška fonetika – razpored za ustni del izpita


ČET, 6. 2. (soba 30):


10.30: 18190600, 18190601, 18190508, 18170480, 18191083, 18190607


12.00: 18190023, 18190603, 18190125, 18190605, 18190020, 18190505


13.00: 18190503, 18190098, 18190124, 18190123.

PET, 7. 2. (soba 30):


11.30: 18180531, 18190492, 18190606, 18190024, 18190097


Če vam predlagana ura ne ustreza, se lahko zamenjate, vendar ste sami odgovorni za to, da ob predvidenem času vaša zamenjava pride na ustni del, sicer izpita ne boste mogli opravljati.


Ostali kandidati žal niso uspešno opravili pisnega dela izpita in ne morejo pristopiti k ustnemu zagovoru. Vsi kandidati vljudno vabljeni, da si ogledate izpitne pole v času govorilnih ur.
S spoštovanjem in prijaznimi pozdravi,
Nataša Hirci

L'association Maison de l'Europe- Centre d'Information Europe-Direct dans la ville du Mans, dans l'ouest de la France, souhaite promouvoir une mission de volontariat. Voici leur message :
Nous recherchons 6 jeunes européens motivés qui souhaiteraient passer 11 mois en France pour un projet de volontariat. Le projet est financé par le dispositif du Corps européen de solidarité de l'Union européenne et débutera le 17 août 2020. Donc si vous connaissez des jeunes de 18 à 30 ans motivés pour apprendre le français ou qui le parlent déjà et qui souhaitent travailler dans le domaine de l'éducation, merci de leur envoyer notre offre .
Nous pouvons retrouver toutes les informations sur le site: https://spark.adobe.com/page/178mux7Xc9xZm/ (comme l'offre est diffusée largement dans tous les pays de l'UE, elle est en anglais pour permettre à un plus grand nombre de la comprendre).
Pour postuler, les candidats doivent envoyer leur CV et remplir le formulaire de candidature qu'ils peuvent trouver sur le site, à cette adresse e-mail: evs@europe-en-sarthe.eu! Aucune date limite pour postuler, le plus tôt sera le mieux!

S poukom v letnem semestru bom začela v sredo, 19.2. Obvestilo velja za skupino C pri predmetu Angleški jezik in besedilo 1, in skupino A+B pri predmetu Prevajanje iz angleščine v slovenščino 1. Ponedeljkovo uro prevajanja bomo nadomestili še isti teden. Študenti skupine A+B, pridite torej v sredo, 19.2., ob 8h v učilnico 31.

E-učilnici za oba predmeta sta odprti. Lahko se registrirate.

Lep pozdrav

Nina Grahek Križnar
Izpit poteka v sredo, 4.2. v kabinetu 22a.

Razpored:

12.30-13.30: Gnamuš, Palovšnik, Pavić, Poljanšek, Škulj

13.30: Ugovšek, Zajc

Izpit poteka v sredo, 5.2. v kabinetu 22a.

Razpored:

10.30-11.30: Besedić, Dvoršak, Grdič, Križanec, Perme, Rožaj

11.30-12.00: Šintler Povše, Žnidaršič

Govorilne ure bom imela v torek, 4. 2., od 11.00 do 12.00, v sredo, 5. 2., od 10.00 do 11.00, in v ponedeljek, 10. 2., od 10.00 do 11.00.

Spoštovani študentke in študentje,

izpit v sredo, 5. 2., bo ob 10. uri v predavalnici 030, več o tem v VIS-u.

Oddelek za romanske jezike in književnosti v sodelovanju z Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo, Oddelkom za prevajalstvo in Oddelkom za sociologijo Filozofske fakultete vabi na strokovno ekskurzijo:

TORINO in IVREA

26. - 29. marec 2020

V mestu Ivrea si bomo ogledali Museo a cielo aperto dell'architettura moderna stavbnega kompleksa Olivetti, v Torinu bomo obiskali Lingotto, nekdanji sedež tovarne Fiat, si ogledali glavne znamenitosti mesta, staro delavsko četrt, znamenite kavarne in, po želji, obiskali številne edinstvene muzeje v Italiji (Museo del cinema, Museo egizio, Museo dell'antropologia criminale, Museo Lavazza, Museo Juventus, ...). Spregovorili bomo o t.i. italijanskem industrijskem čudežu, o nekdanjih in trenutnih notranjih migracijah v severni Italiji, o črni magiji Torina, o baročni arhitekturi in o Torinu kot kulturnem središču.

Cena (prevoz + prenočišče): max 210 € (odvisno od št. prijav)

Doplačila (po želji): vstopnine v muzeje)

Dodatne informacije in prijave pri meni (osebno ali po mejlu). Rok za prijave je 15. 2. 2020.

Der mündliche Teil der Prüfung findet am Dienstag, den 04.02. in meinem Büro statt.

10.30 - 18051733, 11.00 - 18170624, 11.30 - 18150698, 12.00 - 18160594

Auch alle anderen KandidatenInnen haben den schriftlichen Teil bestanden!

Ustni izpit bo jutri, 31. 1. 2020, ob 10.15 v kabinetu 21.

Ustni del izpita pri AJP 1 bo potekal v petek, 31. 1., v kabinetu 22, in sicer po naslednjem razporedu:


9.00 – Beden
9.15 – Bizjak
9.30 – Kolenc
9.45 – Hlebec
10.00 – Keržič
10.15 – Gustinčič
10.30 – Fikfak Peršak


Ostali izpiti so bili žal ocenjeni negativno. Ogledate si jih lahko v času govorilnih ur (zlasti to priporočam študentki z vpisno številko 18190961 in študentu z vpisno številko 18180970).Ustni izpit bo v petek, 31. 1., v kabinetu 23. K izpitu lahko pristopijo:

- 9.30: 18190126,

- 9.50: 18190125,

- 10.10: 18180618,

- 10.30: 18180623,

- 10.50: 18190020,

- 11.10: 18181001.