Obvestila

V tednu med 29. 4. in 3. 5. ni pedagoških obveznosti in govorilnih ur.

Ocene K1 so v e-učilnici.

V času praznikov bo tajništvo od 29. 4. do vključno 3. 5. 2019 zaprto.

V petek, 26. 4. 2019, bo zaradi službene odsotnosti tajništvo zaprto.

V ČETRTEK, 25. 4. 2019

17.00 (Konzorcij, Ljubljana): predstavitev romana Delikatno (zal. Totaliteta) z avtorjem Davidom Foenkinosom. Pogovor bo moderiral založnik romana Luka Novak. Ob koncu srečanja bo avtor razglasil zmagovalce Nareka po francosko, organiziranega v okviru Tedna frankofonije, saj je bilo besedilo za narek vzeto iz njegovega romana. Zmagovalci bodo na licu mesta lahko prevzeli tudi nagrade.

18.00 (Konzorcij): predstavitev romana Živalsko kraljestvo z avtorjem Jeanom-Baptistom Del Amom. Moderiranje: Aljoša Harlamov, urednika romana pri Cankarjevi založbi.

20.00 (Klub, Cankarjev dom) – Slovesna podelitev Goncourtove nagrade Slovenije 2018 in razglasitev Goncourtove nagrade Slovenije 2019. Pisatelj Didier Decoin bo kot generalni sekretar Goncourtove akademije razglasil izbor slovenskih študentov za Goncourtovo nagrado Slovenije 2019. Sodelujoči študenti v letošnji žiriji bodo predstavili in prebrali svoje najboljše kritike. Jean-Baptiste Del Amo in David Foenkinos bosta kot dobitnika Goncourtove nagrade za prvenec in Goncourtove nagrade dijakov spregovorila o svoji izkušnji z literarnimi nagradami. Dogodek bo moderirala Suzana Koncut, lanska dobitnica Nodiereve nagrade za najboljši prevod.

V PETEK, 26.4.2019

11.00 (Filozofska fakulteta v Ljubljani): Srečanje z Didierem Decoinom in s Françoise Rossinot iz Goncourtove akademije. Namenjeno študentom Filozofske fakultete. Dogodek bo moderirala Florence Gacoin-Marks (Oddelek za romanske jezike in književnosti).Kot dogovorjeno, se dobimo jutri na dodatni uri v predavalnici 018. Pouk se bo pričel ob 9.40 in končal ob 11.10.


Lep pozdrav,


Nike K. Pokorn

Kot smo se dogovorili pri urah, bomo danes, 23. 4., nadomeščali nemško slovnico IV, in sicer od 14.40 do 16.10 v predavalnici 31.

Oddelčna knjižnica bo zaradi selitvenih del in prvomajskih praznikov zaprta od petka, 26. 4., do petka, 3. 5. 2019.


Prosimo za razumevanje.


Vaše knjižničarke

Zaradi bolezni jutri, 17.4., odpade pouk in govorilna ura. Prosim za razumevanje.

V četrtek, 18. 4., zaradi promocije doktorata na UL odpade predavanje Literature angleških govornih področij. Uro bomo nadomestili jutri, 17. 4. v predavalnici 018, in sicer od 9.40 do 11.10. Prosim, pridite.

Lep pozdrav,
Nike K. Pokorn

Francoski inštitut v Sloveniji letos že tretjič zapored organizira Nodiereve dneve – veliko literarno praznovanje, poimenovano po pisatelju Charlesu Nodieru, ki je imel svoje mesto dolgo časa tudi v imenu Inštituta. Ti dnevi bodo potekali med 24. in 26. aprilom 2019. Obeležili bodo pisatelji Didier Decoin, Jean-Baptiste Del Amo, David Foenkinos ter Françoise Rossinot, nova administratorka Goncourtove akademije; zaradi bolezni je morala pisateljica Véronique Olmi žal odpovedati udeležbo na prireditvi. Zagotovili bodo zanimiv program, sestavljen iz srečanj, diskusij in branj. Projekt poteka v sodelovanju s Filozofsko fakulteto - Univerza v Ljubljani, založbo Mladinska knjiga, založbo Totaliteta, Cankarjevim domom ter s podporo Renaulta Revoza.

V okviru Nodierevih dnevov bodo slovenski študentje podelili »Goncourtovo nagrado Slovenije 2018« in razglasili nagrajenca »Goncourtove nagrade Slovenije 2019«. Slovesna podelitev po potekala v četrtek, 25. april, ob 20.00 (klub, Cankarjev Dom).
Celoten program je dosegljiv na povezavi : http://www.institutfrance.si/n...


Jutri, 16. 4., bom imela govorilno uro izjemoma od 14.30 do 15.30 in ne ob dvanajstih kot navadno.

Marija Zlatnar Moe

Do konca semestra bodo govorilne ure namesto ob sredah potekale ob ponedeljkih (od 16.20 do 17.05).

Evropsko računsko sodišče v Luxembourgu razpisuje ponudbo za prakso v obdobju od 1./15. maja do 30. septembra 2019 za študente ali diplomante MA Prevajanje, smer ANG>SLO. Alternativni termin je od 1. septembra do 30. novembra 2019.

Več informacij o praksi je na spletišču https://www.eca.europa.eu/sl/Pages/traineeshipcomplet.aspx. Za obdobje od maja do konca septembra se ni mogoče več prijaviti na spletu, zato lahko študenti ali diplomanti čim prej pišejo na e-naslov blaz.slana@eca.europa.eu

Meine Sprechstunden am 15.04. fallen wegen anderer Verpflichtungen aus. Ich bitte um Verständnis.

V torek, 16. 4., bom imela zaradi drugih obveznosti govorilne ure v kasnejšem terminu, in sicer od 13.30 do 14.15. Sicer pa bodo ta teden govorilne ure še v četrtek, 18. 4., in sicer od 11.30 do 13.15.

Spoštovane kolegice in kolegi,

kot smo se dogovarjali, bo prevajalski seminar v sredo, 17. 4., zaradi nujnih službenih obveznosti potekal po spremenjenem urniku, in sicer od 13.00 do 14.30 v predavalnici 011.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav

Govorilne 11. 4. ure bodo zaradi drugih službenih obveznosti izjemoma potekale od 11.15 do 12.00.

Pozdravljeni,Ker se 1. letniku MA termin ob sredah prekriva z drugim predmetom, bomo spremenili urnik:
BK II bo ob 11.20 – 12.55 v učilnici 011.

To velja že za danes, tako da prosim, preverite med sabo, ali ste vsi obveščeni.


Tamara Mikolič Južnič

Jutri bo govorilna ura od 14.35 do 15.20.

Zaradi bolezni v družini jutri, 10. 4., odpadejo vse moje vaje in govorilne ure. V četrtek bodo vaje predvidoma potekale po urniku. Hvala za razumevanje.

V sredo, 10. 4. 2019 bom začela izvajati vsa svoja predavanja in seminarje v skladu z urnikom. Od istega dne dalje bom prav tako spet imela redne govorilne ure po razporedu, ki ga najdete na moji osebni strani.

Nasvidenje kmalu,

Tamara Mikolič Južnič

V veliko veselje mi je, da vas lahko ponovno povabim na 7. karierni dan Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, ki bo v torek, 9. aprila 2019, ob 16.00, v Hiši Evropske unije na Dunajski 20.
Tokratni dogodek organiziramo pod okriljem Evropske komisije oz. območne enote Generalnega direktorata za prevajanje (DGT) v sklopu pobude #Translating Europe.


Na dogodku bomo predstavili rezultate letošnje vseevropske raziskave o trendih v prevajalskem sektorju, prisluhnili predavanju o digitalnih pristopih v marketingu in prodaji storitev ter se pogovorili o tem, kako ugodne razmere na trgu najbolje izkoristiti v prevajalskem sektorju.


Sledilo bo sproščeno druženje, kjer bodo študenti MA in 3. letnika BA ter naši alumni imeli priložnost navezati prve stike s potencialnimi delodajalci.

Prisrčno vabljeni!


V času dogodka bo predstavnica Europassa zainteresiranim študentom svetovala pri pripravi življenjepisa (vabljeni, da s sabo prinesete svoj življenjepis).

Prevajanje MA1 Jurko: nov način dela v e-učilnici pod naslovom "Forum novic"!

Ure francoske slovnice 2, ki so odpadle v prejšnjem tednu, bomo nadomestili v četrtek, 11. 4., med 10.30 in 11.15. Dobimo se pred kabinetom 23, računam na zanesljivo udeležbo.

Ure francoske slovnice in stilistike, ki so odpadle v prejšnjem tednu, bomo nadomeščali v petek, 12. 4., od 8.00 do 9.30 v predavalnici 434 in od 9.40 do 10.25 v predavalnici R3.

Obveščam vas, da Skupnost valonske in bruseljske regije (WBI) tudi v letošnjem letu razpisuje več poletnih štipendij za slovenske državljane, ki želijo izpopolniti znanje francoskega jezika.
Zanje so namenjene skupno tri štipendije, in sicer ena štipendija za (bodoče) profesorje francoščine kot tujega jezika na Univerzi v Liègu, ena štipendija, namenjena diplomatom in uradnikom, ki želijo izpopolniti znanje francoščine s področja mednarodnih odnosov, na Univerzi v Monsu ter ena štipendija za poletne umetniške delavnice na Royale Académie Intérnationale d'été (AKDT) v Libramontu. Prijave je potrebno poslati najkasneje do ponedeljka, 15. aprila 2019. Vse zainteresirane prosim, da mi pošljejo email in vam bom posredovala prijavnico.

V veliko veselje mi je, da vas lahko povabim na že 7. karierni dan Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, ki bo v torek, 9. aprila 2019, ob 16.00, v Hiši Evropske unije na Dunajski 20.


Tokratni karierni dan organiziramo pod okriljem Evropske komisije oz. območne enote Generalnega direktorata za prevajanje (DGT) v sklopu pobude #Translating Europe. Na dogodku bomo predstavili rezultate letošnje vseevropske raziskave o trendih v prevajalskem sektorju, prisluhnili predavanju o digitalnih pristopih v marketingu in prodaji storitev ter se pogovorili o tem, kako ugodne razmere na trgu najbolje izkoristiti v prevajalskem sektorju. V pogovoru bodo sodelovali Anita Hostnik (Združenje prevajalskih podjetij), Jana Zidar Forte (ZKTS) in Mitja Špende (podjetje Creatim).


Sledilo bo sproščeno druženje, kjer bodo študenti MA in 3. letnika BA ter naši alumni imeli priložnost navezati prve stike s potencialnimi delodajalci.


Prisrčno vabljeni!

V času dogodka bo predstavnica Europassa, ga. Špela Pogačnik Nose, zainteresiranim študentom svetovala pri pripravi življenjepisa.
Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi,dovolite, da vas še enkrat vljudno povabim na cikel predavanj Govori FF, enega od osrednjih dogodkov letošnjega praznovanja stoletnice. V naslednjih treh tednih bodo predavanja potekala vsak dan, razen ob petkih, ob 18. uri v predavalnici 34. Na današnjem prvem predavanju, ki se ga bo udeležil tudi rektor UL, prof. dr. Igor Papič, bo predavala prof. dr. Marta Verginella.Več informacij: http://www.ff.uni-lj.si/100letFF/zapisi/ciklus-javnih-predavanj-govori-ffVljudno vabljeni! Prosim, povabite na predavanja tudi vaše študentke in študente.Lep pozdrav,

Roman Kuhar

Za ta teden zaradi bolezni odpovedujem vse obveznosti.

PJ

V četrtek, 28. 3., odpadejo vsa moja predavanja, seminarji in govorilne ure. O nadomeščanju in nalogah boste obveščeni naknadno.

Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju obvešča o možnosti opravljanja Erasmus+ študijske prakse v obdobju od 1. julija 2019 do 31. decembra 2019. Možni okvirni termini za opravljanje Erasmus+ študijske prakse so naslednji:


- 1. julij - 30. september 2019
- 1. oktober - 31. december 2019
O odobritvi, začetku nastopa in trajanju Erasmus+ študijske prakse Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju po predhodni odobritvi Ministrstva za zunanje zadeve, ki izbrane kandidate na podlagi 16.a člena Zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 113/03 – uradno prečiščeno besedilo, 20/06 – ZNOMCMO, 76/08, 108/09, 80/10 – ZUTD, 31/15 in 30/18 – ZKZaš) pred nastopom Erasmus+ študijske prakse varnostno preveri.
Študenti imajo možnost spoznavanja in sodelovanje pri delu veleposlaništva, in sicer:
a) priprava in sodelovanje na dogodkih v organizaciji veleposlaništva
d) druga opravila po navodilu vodje notranje organizacijske enote veleposlaništva v katero je študent razporejen.
Erasmus+ študijska praksa je neplačana, za nastanitev na Dunaju poskrbijo študenti sami.
Pogoji:
- status študenta vključenega v program Erasmus ali Erasmus + v času opravljanja prakse,
- pripravljenost na skupinsko delo, inovativnost, samostojnost, uglajenost, odprtost, pozitivna naravnanost,
- zagotovljeno zdravstveno zavarovanje v času opravljanja prakse (potrdilo potrebno posredovati pred začetkom opravljanja prakse),
- aktivno znanje nemškega, slovenskega in angleškega jezika
Prijava mora vsebovati:
- kratko motivacijsko pismo v slovenščini ali nemščini ,
- kratek življenjepis v slovenščini ali nemščini,
- preferenčno navedbo obdobja, v katerem bi kandidati želeli opravljati Erasmus+ študijsko prakso.
Prijave z naslovom »Prijava za Erasmus+ študijsko prakso na VDU« pošljite na deni.eferl@gov.si.

V sredo, 27. 03., bo predavanje iz Italijanske književnosti (od 14.40 do 16.15) potekalo v didaktični učilnici v prizidku. Lep pozdrav, Robert Grošelj.

Zaradi bolezni jutri in v četrtek odpadejo vse moje vaje in govorilne ure. Hvala za razumevanje.

Odvetniška pisarna CMS REICH-ROHRWIG HAINZ – Podružnica v Sloveniji išče študente za pomoč v administraciji. Delo poteka v popoldanskih urah od ponedeljka do petka med 15:30 in 19h. Znanje angleškega jezika je pogoj, znanje nemškega pa predstavlja dodatno prednost.


Prijave z življenjepisi v angleškem in slovenskem jeziku sprejemamo na elektronski naslov kristina.brezjan@cms-rrh.com do 9. 4. 2019.Kristina Brezjan
Administration

Red. prof. dr. Ada Gruntar Jermol sporoča, da jutri, 27. 3. 2019, vse obveznosti pri njej zaradi bolezni odpadejo.

Vabimo vas na brezplačno delavnico z naslovom Iskanje in uporaba raziskovalnih podatkov s področja družboslovja, ki se bo odvila v sredo, 3. aprila 2019, med 9.00 – 12.00 uro, v računalniški učilnici 26, na Fakulteti za družbene vede.

Vsebina delavnice: - Sekundarna raba raziskovalnih podatkov
- Viri podatkov in ocena kakovosti
- Dostop do raziskovalnih podatkov
- Metapodatki in ostalo gradivo raziskovanj
- Uporaba spletnega pregledovalnika Nesstar
- Praktično delo - iskanje in analiza raziskovalnih podatkov.

Delavnico bo vodila mag. Irena Vipavc Brvar, iz Arhiva družboslovnih podatkov. Namenjena je raziskovalcem in študentom višjih letnikov s področja družboslovja in humanistike. Ker je število mest omejeno, svetujemo, da se čim prej prijavite.
Več informacij o dogodku: https://www.adp.fdv.uni-lj.si/dogodki/adp_delavnica_apr2019/

Zaradi bolezni organizatorice je Okrogla miza z alumni jutri odpovedana in prestavljena na 2. 4. 2019 ob 13 h v pred. 34. Jutri pouk poteka normalno.

V sredo, 27. 3., bodo zaradi dogodka v predavalnici 31 vse moje ure (ASV & ATB) potekale v predavalnici R3.

Zaradi drugih obveznosti na fakulteti bom imela jutri, 26. 3., govorilne ure od 10.25 do 11.00. Hvala za razumevanje.

Zaradi bolezni jutri, 20. 3., odpadejo vsa moja predavanja in govorilne ure. Hvala za razumevanje.

Spoštovane študentke in študentje, kolegi s francistike vas vabijo, da se vključite! Več navodil spodaj.

La section française du département des langues romanes de Filozofska fakulteta organise un quiz de la francophonie, mardi 9 avril 2019, 18h, salle 13. Venez tester connaissances sur la francophonie dans les rires et la bonne humeur! De nombreux lots sont à remporter par tous les participants. Inscrivez-vous ici : https://goo.gl/forms/dtwPIgjPUSqEsHrQ2 
L'événement bénéficie du soutien du département des langues romanes de Filozofska fakulteta, de l'Institut français de Slovénie et de Wallonie-Bruxelles International.Inscription au QUIZ de la francophonie 2019
Date et heure de l’événement : mardi 9 avril 2019, 18h00 

Adresse de l’événement : Filozofska fakulteta, salle 13, rez-de-chaussée à gauche. Aškerčeva 2, Ljubljana.
goo.gl

V ponedeljek, 25. 3., bo v predavalnici 34 ob 12h prof. dr. Brian Baer imel predavanje na temo The Case for Translation Literacy. Prof. dr. Brian Baer z univerze Kent State (ZDA) je eden najpomembnejših sodobnih prevodoslovcev, predsednik Ameriškega združenja prevodoslovcev (ATISA) in glavni urednik vplivne revije Translation and Interpreting Studies.


Vabljeni vsi!

Pouk pri predmetu Britanska družba in kultura se bo začel 25. 3. 2019.


Pouk pri predmetu Prevajanje političnih in poslovnih besedil se bo začel 1. 4. 2019.


Pouk pri predmetu Družbe, kulture in literature angleškega govornega področja se bo začel 4. 4. 2019.


Predmeti bodo izvajani v predavalnicah in v terminih, ki so označeni na urniku.

Ksaver Potrpin


Urška Zupan


Nina Zupančič


Manja Drašler

Eva Skok
Saša Sušnik
Andrea Savić
Laura Zelenšek 
Višnja Jerman
Rožle Reven
Anna Maria Grego
Maja Žumer 
Dhyana Mlakar
Maiken Kores
Mojca Brglez 
Žiga Povše
David Bordon
Tina Munda
Ana Škabar
Igor De Luisa
Toni Krampelj 
Angelika Markič
Ana Vertačnik 
Tjaša Jelovšek
Ajda Šegula
Sara Naumovski Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas v sodelovanju z Deloitte Slovenija vabi na dialog »Zmaga lahko samo ambiciozna Evropa«, ki bo v sredo, 13. marca, v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani ob 16.30 uri.

Osrednja gosta bosta nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy ter nekdanji vodja kabineta predsednika Evropskega sveta Frans Van Daele.

Namen srečanja je seznaniti osnovnošolce, dijake in študente o pomenu članstva Slovenije v EU, pa tudi o delovanju ter prihodnosti EU. Na ta način želimo okrepiti zavedanje o pomenu članstva Slovenije v EU med bodočimi volivci. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.  
Prosimo, da zaradi omejenega števila sedežev svojo prisotnost potrdite najkasneje do torka, 12. marca, na epljubljana@ep.europa.eu 

Slovnične vaje za 1. letnik bomo nadomestili jutri (v torek, 12. 03.) od 13.00 do 14.30 v predavalnici 011 (pripravite se na glagolske oblike). Zaradi službene poti moje ostale obveznosti do konca tedna odpadejo. Opravičujem se za pozno obvestilo.   

Obvestilo Mednarodne pisarne FF:

Kdor bi rad opravljal Erasmus+ prakso še v letošnjem študijskem letu, je še vedno možnost oddaje prijave (do 20. 7. 2019).

Študent mora ob prijavi že imeti delodajalca in z vseh strani potrjen študijski sporazum (Learning Agreement for traineeship) ter s strani oddelka potrjen prijavni obrazec, ki ju odda v Mednarodno pisarno FF od koder bomo podatke sporočali na UL.

Prijava mora biti oddana 30 dni pred začetkom prakse.

ALUO in FF letos skupaj izvajata študentskim inovativni projekt na temo ''Fotografska razstava in njen spremljevalni program kot izobraževalna platforma za vizualno opismenjevanje'' (od marca do junija). Iščejo študenta prevajalstva za prevajanje v angleški jezik. Za sodelovanje se lahko prijavite na povezavo:

https://goo.gl/forms/DKgC0GOXorn7Bux73

Projekt je tudi plačan (5,38€/h, plačanih pa je 120h).

Zaradi sestankov je tajništvo oddelka 11. in 12. 3. 2019 odprto po naslednjem razporedu:


ponedeljek, 11. 3. 2019: od 11.00 do 12.00


torek, 12. 3. 2019: od 12.00 do 13.00

Na Centru za poklicno izobraževanje RS so objavili povpraševanje za delo prevajalca na projektu (angleščina - slovenščina). Več informacij na spletni strani http://www.cpi.si/files/cpi/us...

Če bi želeli opravljati Erasmus+ prakso v letošnjem študijskem letu, je še vedno možnost oddaje prijave (do 20. 7. 2019).


Študent mora ob prijavi že imeti izbranega delodajalca in z vseh strani potrjen študijski sporazum (Learning Agreement for traineeship) ter s strani oddelka potrjen prijavni obrazec, ki ju odda v Mednarodno pisarno FF od koder bomo podatke sporočali na UL.
Prijava mora biti oddana 30 dni pred začetkom prakse.

V poletnem semestru imam govorilne ure ob sredah, od 9.45 do 11.15. Po dogovoru pa lahko tudi ob petkih.

Kot dogovorjeno, se bomo ob sredah srečevali nekoliko bolj zgodaj in bodo naše ure trajale od 8.30 do 9.35. Ves čas ostajamo v predavalnici 05.

Odpadle ure pri Nemški slovnici II bomo nadomeščali v ponedeljek, 11. 3., od 11.20 do 13.00 in nato še v ponedeljek, 18. 3., od 11.20 do 13.45 v predavalnici 34.

Spoštovane študentke, spoštovani študenti,

zaradi neodložljivih obveznosti moram žal odpovedati jutrišnje govorilne ure. Za dodatni termin se lahko dogovorimo prek e-pošte.

S spoštovanjem in prijaznimi pozdravi,

NH

Die heutige Sprechstunde findet ausnahmsweise von 17.30 - 18.00 Uhr statt. Ich bitte um Verständnis!

Spoštovani, 


v Združenju
SCIT vabimo še pred napovedanim brexitom na stalno strokovno izpopolnjevanje iz
angleškega pravnega jezika, na katerega poleg sodnih tolmačev in prevajalcev
vabimo tudi študente, ki jih zanimata angleški strokovni jezik in prevajanje.


Angleški
pravnik, prevajalec in predavatelj John O'Shea bo posebej za Združenje
SCIT izvedel dva seminarja, in sicer v Ljubljani in v Mariboru. 


V petek, 15. marca bomo v popoldanskem seminarju v Ljubljani obravnavali: raznolikost angleškega pravnega jezika v različnih sistemih
"orodja" za odločitev, katero angleščino izbrati
pravo gospodarskih družb


V soboto, 16. marca pa bomo v pozno dopoldanskem seminarju v Mariboru obravnavali: pogodbeno pravo


Podrobnosti
o obeh izobraževanjih si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.sodni-tolmaci.si/angleska-pravna-seminarja-15-16-marec-2019/.


Na seminar
se prijavite prek prijavnega
obrazca, ki ga najdete na naslednji povezavi: http://www.sodni-tolmaci.si/cenik-in-prijava-angl-2019/.


Kotizacija
za udeležbo na enem
seminarju (Ljubljana ali Maribor) znaša za študente 60 EUR, za udeležbo na
obeh seminarjih
(Ljubljana in Maribor) pa za študente 95 EUR.


Na oba seminarja se lahko prijavite
do vključno nedelje, 10. marca 2019 oz. do zasedenosti prostih mest.


Vabljeni!


Vaše Združenje SCIT

Obvestilo 1. letniku, sk. A: Jutri NTB izjemoma (zaradi izpitov) odpade.

Obvestilo prijavljenim na izpit iz Nemške fonetike: Izpit bo jutri, v četrtek, 28. 2., s pričetkom ob 16.20, v predavalnici 31.

doc. dr. H. Kuster Kopač