Konferenca Sodobna duhovnost

Uvodni pozdrav in nagovor dekanje prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar

Uvodni pozdrav in nagovor dekanje prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar

V petek in v soboto, 6. in 7. 10. 2023, so v sodelovanju z bratislavskim Oddelkom za arheologijo in kulturno antropologijo (Filozofska fakulteta, Comenius University) na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete organizirali konferenco Sodobna duhovnost / Contemporary Spirituality. Na njej so raziskovalci, doktorski in magistrski študentje predstavili svoje raziskave iz Slovenije, Indije, Rusije, Peruja, Češke, Slovaške, Madžarske, Poljske in še bi lahko nadaljevali. Osrednji govorci treh vsebinskih sklopov ((Ritual, (Place) Identity, Healing and Therapy)) so bili doc. Tatiana Bužeková, doc. Boštjan Kravanja ter doc. Miroslav Horák. Udeleženci so bili ravno tako povabljeni k objavi prispevkov v naslednjih dveh številkah oddelčne revije Svetovi / Worlds.

Radi bi ravno tako izpostavili interdisciplinarno sodelovanje z Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete. Na konferenci je doc. Špela Šramel Sevšek predstavila poglede na duhovnost v treh sodobnih slovaških romanih iz vidika upodabljanja literarnega prostora in uporabe jezikovnih sredstev (Duhovnost v treh sodobnih slovaških romanih z vidika upodabljanja literarnega prostora in uporabe jezikovnih sredstev / Spirituality in Three Contemporary Slovak Novels From the Perspective of the Depiction of Literary Space and the Use of Linguistic Means). Na Oddelku upajo, da bo takšnih sodelovanj še več.

Za tehnično podporo in možnost koriščenja oddelčnih prostorov se organizatorji zahvaljujejo Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, za  finančno pomoč pa Znanstvenoraziskovalnemu inštitutu Filozofske fakultete ter bratislavskemu Oddelku za arheologijo in kulturno antropologijo. Nenazadnje pa seveda iskrena hvala dekanji prof. Mojci Schlamberger-Brezar in oddelčnemu predstojniku doc. Boštjanu Kravanji za besede dobrodošlice in izkazano podporo ter vsem udeležencem.

Knjižica povzetkov

 

Zadnje novice

Obisk veleposlanika Helenske republike v Ljubljani

Veleposlanik Helenske republike v Ljubljani nj. eksc. Argyrios Makris in dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar

Obisk veleposlanika Češke republike

Veleposlanik Češke republike v Sloveniji nj. eksc. dr. Jiří Kuděla in dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar

Ekskurzija Oddelka za sociologijo v Muzej norosti in Maribor

Skupna fotografija udeležencev ekskurzije (foto: Nejc Nemček)