Slovenski znakovni jezik nova smer magistrskega študijskega programa Tolmačenje

Foto: DW.com

Foto: DW.com

Univerza v Ljubljani (UL) je na seji Komisije za magistrski študij 9. decembra 2021 potrdila predlagano spremembo magistrskega študijskega programa Tolmačenje, ki ga izvaja Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL, v skladu s katero bo od študijskega leta 2022/2023 dalje kot enega od jezikov mogoče izbrati tudi slovenski znakovni jezik.

Nova smer znotraj obstoječega študijskega programa bo interdisciplinarna in bo vključevala sodelovanje z drugimi oddelki Filozofske fakultete ter s Pedagoško fakulteto UL. Pri pripravi programa je tesno sodelovala tudi Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. Gre za prvi slovenski študijski program na področju tolmačenja za slovenski znakovni jezik, ki bo namenjen konferenčnim tolmačem na najvišji ravni (vladne institucije, mednarodne konference itd.). Študij sledi mednarodnim smernicam in vključuje tudi angleški jezik ter mednarodno kretnjo. Študij ne nadomešča izobraževanj in izpitov Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik, temveč je namenjen vsem, ki bi svoje znanje radi še nadgradili in se s tolmačenjem za slovenski znakovni jezik tudi znanstveno ukvarjali. Na Filozofski fakulteti UL smo izredno veseli, da sledimo razvojnim smernicam na področju konferenčnega, sodnega in skupnostnega tolmačenja ter tako prispevamo k zagotavljanju človekovih pravic, ki jih lahko zagotavljajo le kakovostni tolmači, ki poznajo in spoštujejo tudi etične standarde.

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo