Znanstvena monografija izr. prof. dr. Vojka Strahovnika med dosežki Odlični v znanosti

Izr. prof. dr. Vojko Strahovnik

Izr. prof. dr. Vojko Strahovnik

Odlični v znanosti je projekt ARRS-ja, ki ga agencija izvaja v okviru promocije znanosti. Gre za izbor najvidnejših in najboljših raziskovalnih dosežkov preteklega leta, ki ga opravijo članice in člani Znanstvenoraziskovalnih svetov posameznih ved. Med njimi je za področje humanistike tudi znanstveno delo izr. prof. dr. Vojka Strahovnika z Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete, in sicer njegova knjiga Global ethics: Perspectives on Global Justice (Berlin, LIT Verlag, 2019).

Avtor v svojem delu obravnava več vrst pravičnosti (razdelilna, prispevala, globalna, statusna, obnovitvena, spoznavna) ter jih na izviren in poglobljen način poveže v okviru razprave o najbolj perečih etičnih izzivih, s katerimi se sooča človeštvo kot celota. Nepravičnost (v vseh njenih oblikah) se izkazuje kot temeljni etični in tudi širše družbeni izziv, delo pa ponudi celostno razumevanje tega pojava ter pokaže tudi na poti doseganja pravičnosti.

Iskrene čestitke!

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)