Oddelek za prevajalstvo

Fabula v teoriji

fabula25let

Spoštovani,

Vljudno Vas vabimo na letošnji teoretični fokus Festivala Literature sveta Fabula, ki vsako leto v Ljubljani gosti vrhunska svetovna literarna imena, v prihodnjih dneh nadaljuje letošnji program. Literarnemu delu, ki je bil izveden v maju in juniju, ta mesec sledi sklop Fabula v teoriji, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Letošnji teoretski program festivala je osredotočen na vprašanje Prihodnost=Privilegij? in prinaša dva med seboj raznolika dogodka Razpadle države, razgrajene skupnosti? in Misliti skupnost prihodnosti?, stikajoč se v relaciji preteklega izkustva, kaj vodi in kaj prinese razpad neke skupnosti, ter širšega premisleka v kakšnih skupnostih si želimo živeti v prihodnje.

V prihodnjih dneh vas tako vabimo na dva dogodka:

V soboto, 4. septembra, ob 20. uri bo v Cankarjevem domu potekala razprava Razpadle države, razgrajene skupnosti?, na kateri bosta sodelovala dr. Karl Schlögel, nemški filozof, sociolog, zgodovinar in avtor knjige Vonj imperijev, ki je letos izšla pri Beletrini, ter slovenski zgodovinar dr. Jože Pirjevec. V pogovoru, ki ga bo povezovala novinarka Ksenija Horvat, bosta predstavila svoj pogled na razgradnjo skupnosti ter na trideseto obletnico razpada dveh federacij, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja: Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo.

V torek, 7. septembra, ob 20. uri bo prav tako v Cankarjevem domu razprava Kako misliti skupnost prihodnosti?, na kateri bo nastopil eden izmed najpomembnejših italijanskih sodobnih filozofov dr. Umberto Galimberti. Na predavanju, ki ga bo povezovala jezikoslovka dr. Matejka Grgič, bo predstavil možno prihodnost sveta in prostorov, za katere se danes vse bolj zdi, da drsijo nazaj v ideje preteklosti, v območje političnega in družbenega nadzora in nosijo elemente distopije. Brezplačne vstopnice za oba dogodka lahko prevzamete na spletni strani ali osebno, v Informacijskem središču Cankarjevega doma.

Vljudno vabljeni na Fabulo v teoriji!

naslov

Obvestila

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poziv za prijavo najboljših diplomskih in magistrskih del

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Informativni dan Oddelka EIKA - 2. stopnja

Oddelek za geografijo

GU Krevs-Govorilne ure v času izpitnega obdobja-30.5.-30.9.22

Oddelek za prevajalstvo

Sprememba GU Jerneja Umer Kljun

Oddelek za zgodovino

IZPIT iz Teorije zgodovine, 3. 6. 2022, izbirna literatura

Oddelek za geografijo

Poziv zainteresiranim za mesto mladega raziskovalca na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete UL

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Govorilne ure od junija do septembra 2022

Oddelek za muzikologijo

Oddelčno tajništvo - uradne ure (30.5. - 3.6.)

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Informativni dan - 2. stopnja

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Mednarodna konferenca Kulturna raznolikost v akademskem prostoru